HOMENATGE A JOHN WILLIAMS

 

HOMENATGE A JOHN WILLIAMS DE PART DE MARC TIMÓN.

( per Joaquim Parera)

intèrprets: O.S.V., Gloria Chen ( piano)

direcció: Marc Timón.

Obres: WITCHES ( Marc Timón) PRELUDI PER PIANO I ORQUESTRA( John Williams, estrena), COLISEUM, THE LITTLE WIZARD, THE BEACON: TRIBUTE TO JOHN WILLIAMS. (Marc Timón), SUITES DE HARRY POTTER, LA LLISTA D’SCHLINDER, JURASSIC PARK, E.T., STAR WARS, RAIDERS OF THE LOST ARCH.

 

Encara hi ha mites vivents que realment es poden anomenar mites, d’altres se’ls diuen mite però no ho son, però John Williams ho es realment.

Williams es potser el compositor que més ha influït en la cultura musical dels darrers 45 anys.

Des de la estrena de LA GUERRA DE LES GALÀXIES l’any 1977 la música cinematogràfica simfònica va revifar espectacularment i no només això si no que a més va crear veritable afició en la joventut de la època per la música no només per la música de cinema si no que també per la clàssica afegint una petita llavor al subconscient que anava creixent de mica en mica.

Marc Timón es un d’aquells films del simfonisme renascut i amb aquest concert ha volgut fer un molt merescut tribut al seu ídol.

El concert, compost tant per peces del mateix Timón com per peces de Williams, tot i que potser part del públic esperava més Williams cinematogràfic el concert es podria considerar com a mínim com a superlatiu en qualitat, les peces de Timón, carregades de grandesa, poesia i màgia van captivar el públic del Palau de la música, el ballet WITCHES per exemple que sap jugar amb els boscos la màgia, el poder i la joia de viure son una petita gran meravella mentre que la música que va compondre per l’espectacle COLISEUM, que veu d fonts clàssiques cinematogràfiques que van des de Miklos Rosza, Dimitry Tiomkin o Max Steiner era una petita meravella plena de color, acció i exotisme mentre que THE LITTLE WIZARD – banda sonora per a un curtmetratge d’animació – veu molt de Harry Potter, però també de l’aprenent de bruixot de Paul Dukas, per altra banda la peça THE BEACON: TRIBUTE TO JOHN WILLIAMS es cent per cent Williams en esperit, la composició es tota de de Timón, però l’esperit que la sobrevola es Williams i es poden intuir petites mostres de composicions de l’homenatjat, no son les notes però si els sons, es una petita joia, de fet totes les peces amunt esmenades son de per si veritables joies.

Per altra banda les peces de Williams, sempre sabem que ens poden oferir, o potser no, perquè

la estrena mundial i europea de PRELUDI I SCHERZO per a piano i orquestra es com a mínim molt diferent al Williams més conegut, la peça es com una declaració d’intencións es com si hi haguessin dos Williams, per una banda el més conegut i per l’altra un Williams que vol emergir i fer-se sentir, un Williams diferent, com dues personalitats en un sol cos, una peça força curiosa que va sorprendre a més d’un i més d’un no sabia com agafar-s’el.

Per altra la selecció de bandes sonores va acabar d’engrescar al públic ja de per si entregat, cert es que eren les que sonen sempre als concerts, però malgrat que a mi la música de JURASSIC PARK mai em va fer el pes, aquest cop la vaig redescobrir i em va deixar atrapat, en quan a les peces de LA GUERRA DE LES GALÀXIES escollides van demostrar que no només son unes melodies precioses, son una emoció que un te tancada a dintre i emergeix quan sonen i et fan sentir diferent, ja sigui el tema de LA PRINCESA LEIA o el de YODA o LA MARXA IMPERIAL o els mateixos crèdits inicials, quan sonen aquestes peces alguna cosa es remou dintre meu, no ho se, potser soc jo, però trobo que les músiques de la trilogia original de LA GUERRA DE LES GALÀXIES tenen una qualitat especial que poques músiques tenen.

Ara però tinc un dubte: es podrán trobar les obres de MARC TIMÓN en cd a la venda? Esperrem que si, perquè es un gran compositor.